پایه و اساس تشکیل یک مطب و یا کلینیک دندانپزشکی، مرکز درمانی است که شامل یونیت دندانپزشکی و کمپرسور دندانپزشکی و ساکشن دندانپزشکی است که انتخاب این موارد علاوه بر کیفیت، راحتی بیمار، نحوه پیشتیبانی این محصولات بسیار مهم است چرا که خرابی هر کدام از این تجهیزات چه بسا به تعطیلی مرکز بیانجامد.
یونیت دندانپزشکی که در زمان درمان، بیمار برای درمان روی آن قرار میگیرد از چند جز اصلی، که شامل:
۱٫ صندلی بیمار (Dental chair)
۲٫ سیستم آب (Water unit)
۳٫ ابزارآلات دندانپزشک (elements)
۴٫ ابزارآلات دستیار (Assistant elements)
۵٫ سیستم نور و اطلاعات (Dental chair light & data)
۶٫ موتور یونیت
۷٫ صندلی دندانپزشک تشکیل شده است.
که یونیت دندانپزشکی نسبت به تخصص دندانپزشک (یونیت معاینه، یونیت ارتو، یونیت جراحی و ….) و نیاز دندانپزشک (راست دست یا چپ دست بودن، اطفلل یا بزرگسال، سیستم پنوماتیکی یا سیستم الکتریکی) پیکربندی میشود.

- صندلی بیمار (Dental chair) میتواند باریک (Narrow) یا پهن (Wide) باشد شامل پشتی (Backrest)، زیر سری (Headrest)، دسته ها (Armrest)، یونیت برای کار دندانپزشکی اطفال خود دارای ویژگیهای خاصی میباشد.
- سیستم آب یونیت (Water unit) میتواند شامل کاسپیدرو (cuspidor)، خروجی آب آشامیدنی (لیوان پر کن)، فیلتر آب، جداکننده آمالگام (Amalgam separator)، سیستم ضدعفونی یونیت، لولههای خروجی فاضلاب است.
- ابزارآلات دندانپزشک (Dentist elements) دو مدل ثابت و پرتابل و همچنین دو مدل انتخاب شلنگ (hose) است شلنگ از بالا (Whip arm) و شلنگ از پایین (Hanging hose) است که معمولا دارای ۴ تا ۵ شلنگ است که میتواند دارای شلنگ پوار آب و هوا، شلنگ توربین (فایبراپتیک یا غیر فایبراپتیک)، شلنگ ایرموتور یا میکروموتور، شلنگ اسکیلر (جرم گیر) و همچنین کابل دوربین داخل دهانی و لایت کیور باشد در بعضی از کمپانی ها نگاتسکوپ هم در این قسمت تعبیه میگردد.
- ابزارآلات دستیار (Assistant elements): قسمتی که توسط دستیار استفاده میگردد که میتواند شامل شلنگ پوار آب و هوا، شلنگ ساکشن جراحی، شلنگ ساکشن بزاق، و همچنین کابل لایت کیور باشد.
- سیستم نور و اطلاعات (Dental chair light & data): شامل نور یونیت که از چراغ های هالوژنی یا از چراغ های LED با تابش نور با شدتهای مختلف مانند ۱۵، ۲۰، ۳۰، ۴۵ هزار لوکس با تنوع CRI، بهره میبرد و در این میان یونت های نسل جدید دارای سیستم کامپیوتری برای تنظیمات صندلی، تنظیمات سرعت و تورک موتور ایمپلنت و یا موتوراندو و همچنین انتقال تصاویر به مانیتور و عیبیابی خودکار یونیت است که دوربین داخل دهانی و مانیتور پزشکی در این زمینه اطلاعات بسیار کاربرد دارند.
- موتور یونیت: دارای تنوع بسیاری است که میتوان از بارزترین آنها مدل آکاردئونی (که رنجیری هم خوانده می شوند)، مدل جکی (سیستم اکتریکی یا سیستم پنوماتیکی)، سیستم آسانسوری که تمامی فرمانها به این موتور و وسایل دیگر توسط پدال پایی و در بعضی از مدلها توسط کنترل پنلهای روی دنتیست المنت و یا اسیستنت المنت و یا هر دو، هم صورت میگیرد.
- صندلی دندانپزشک: تابوره که به قد و وزن، سلیقه و نیاز دندانپزشک تهیه میگردد که انتخاب تابورههای دندانپزشکی مهم و متنوع هستند.
کمپرسور و ساکشن دندانپزشکی به آن میزان اهمیت دارد که یونیت اهمیت دارد و باید به موارد فنی و سرویس و نگهداری آسان توجه گردد. انتخاب کمپرسور و ساکشن به تعداد یونیتها و وسایلی که نیاز به پشتیبانی این وسایل دارند مربوط میگردد. همچنین چندین موارد تکنکیکی مانند بدون روغن بودن یا با روغن کار کردن دستگاه، اندازه و حجم دستگاه، توان، نویز صدا، و از همه مهمتر خدمات پس از فروش است.
کمپرسور دندانپزشکی: یونیت دندانپزشکی برای راه اندازی تجهیزاتی که با فشار هوا کار میکنند نیاز به کمپسور دندانپزشکی دارد که در انتخاب این کمپرسورهای هوا باید به تعداد یونیتی که کمپرسور میتواند پشتیبانی کند دقت کرد و همچنین به مواردی مانند:
- موتور تسمه ای (Belt compressor) یا موتورکوپلینگی (Coupling compressor) (موتور تسمه ای: نیروی محرکه توسط تسمه از الکتروموتور به سیلندر منتقل می گردد، موتور کوپلینگی: سیلندر و الکتروموتور در یک مجموعه قرار دارد و نیروی الکترو موتور مستقیما به سیلندر وارد می شود. که گزینه موتور کوپلینگی عملکرد مناسب تری از لحاظ لرزش و صدا دارد.)
- موتور بدون روغن (Oil free) یا با روغن، موتورهای با روغن: از معایب این نوع کمپرسورها ورود روغن و آب به همراه هوا به داخل شیلنگها و قطعات داخل یونیت است که باعث ایجاد اختلال در کار یونیت و خرابی سریع سرتوربین میگردد. علاوه بر آن هوای مرطوب آلوده به روغن در کارهای تخصصی و ترمیم با کامپوزیت مشکل ایجاد مینماید و باعث افت راندمان کاری و کیفیت کارمیشود.
- حجم و اندازه کمپرسور
- فیلتر جذب روغن و آب داخل مخزن قبل از شیر خروجی
- سوپاپ اطمینان مخزن و سوپاپ بیرونی
ساکشن دندانپزشکی: از ساکشن دندانپزشکی برای جمع آوری بزاق و خون در دهان بیمار استفاده میشود و در خشک نگه داشتن فضای دهان برای ادامه درمان بسیار مهم است و معمولا بر دو نوع هستند. ساکشن آبی و ساکشن هوایی، از معایب ساکشن آبی اینکه هدر رفت، آب زیادی دارد به اینصورت که در هر دقیقه ۸ تا ۱۲ لیتر و با توجه به میزان ساعت کاری هدر رفت آب، بسیار زیادی رو خواهیم داشت. ساکشن هوایی قدرت مکشی حدود ۱۰ برابر ساکشن آبی است و قادر است خردههای دندان و ترشحات خون و بزاق را به راحتی تخلیه کند. همچنین ساکشن به دو نوع ساکشن مرکزی و ساکشن پرتابل تقسیم میگردد.
آخرین دیدگاهها